Hoe kun je bewuster je creatieve brein aanspreken?

Heel lang heb ik zitten worstelen. Waar ga ik over bloggen? Onderwerpen genoeg, maar ik wilde per se creatief zijn. Het moest iets nieuws zijn. Op gegeven moment dacht ik geïrriteerd bij mezelf “wat is het toch moeilijk zijn om je creativiteit aan te spreken!” En toen dacht ik ergens aan. Eindelijk had ik een idee. Mijn blog gaat over oplossingen waarmee je bewust je creatieve brein kunt activeren.

Gefocust en diffuus denken

Eerst even uitleg over hoe onze hersenen werken. Kort samengevat zijn er twee vormen van denken: gefocust en diffuus. Tijdens het diffuus denken maakt het brein connecties op een ontspannen wijze en krijgen we een breed beeld van een onderwerp. Gefocust denken geeft juist een specifiek beeld van een onderwerp. Gefocust denken is goed voor het oplossen van problemen door rationele, opeenvolgende en analytische gedachtes. De afbeelding hieronder maakt het verschil goed duidelijk.

Voor iedere situatie is er dus een andere manier van denken. Het probleem is alleen dat wij deze twee vormen niet makkelijk bewust kunnen aanspreken. We kunnen niet zomaar zeggen: ik ga nu even diffuus denken, omdat ik iets creatiefs moet bedenken. Terwijl wij dit in de praktijk wel degelijk proberen. We hebben een creatief idee nodig en dus gaan we ons gefocust richten op het bedenken van iets creatiefs. Dit is tegenstrijdig met mijn uitleg over hoe de twee vormen werken.

Wanneer kun je diffuus denken?

Maar wanneer kun je dan wel goed diffuus denken? Eigenlijk juist wanneer je niet geconcentreerd bent en wanneer je voornamelijk automatische handelingen verricht en moe bent. Denk aan slapen, trainen, rijden, douchen en huishoudelijke klusjes. Het gebrek aan concentratie of energie om te focussen geeft op deze momenten je hersenen de vrijheid om verbindingen te leggen tussen meer uiteenlopende en minder voor de hand liggende neurale connecties. Hierdoor kunnen creatieve ideeën makkelijker ontstaan.

Tips voor het oproepen van je creatieve brein

Maar wat kunnen wij hier dan mee? We kunnen niet simpelweg gaan wachten totdat we weer moeten douchen of in de auto naar huis zitten. Soms moet je nou eenmaal creatieve gedachtes forceren. Hieronder geef ik een serie tips over hoe je hier dan toch slim mee om kunt gaan:

1. Voer je creatieve opdrachten later op de dag uit.
Naarmate wij moe worden kunnen wij steeds minder goed concentreren. Hierdoor maakt gefocust denken juist meer ruimte voor diffuus denken. Begin dus met dingen waar je niet creatief, maar juist georganiseerd en analytisch voor te werk moet gaan. Sommigen gaan hier overigens zo ver in dat ze zich expres in slaap laten vallen terwijl ze een sleutel vasthebben. Zodra ze echt in slaap vallen laten ze de sleutels vallen en schrikken ze wakker. Vervolgens gaan ze zo snel mogelijk aantekeningen maken van creatieve gedachtes die ze hadden net voor het slapen. Dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd, maar het werkt goed!

2. Geef creativiteit de nodige ruimte door even te ontspannen.
Lukt het niet? Forceer het niet. Ga even wat anders doen. Ga even je bureau of kast opruimen, ga wat te drinken halen of neem gewoon een korte pauze. Laat het in ieder geval even los. Dit geldt overigens ook voor gefocust denken.

3. Dwing diffuus denken af door met anderen samen te brainstormen.
Dit is eigenlijk valsspelen, omdat je niet werkelijk diffuus gaat denken. Eerder heb ik gezegd dat diffuus denken draait om het leggen van verbindingen tussen meer uiteenlopende en minder voor de hand liggende neurale connecties. Wat je ook kunt doen, is het leggen van verbindingen tussen de neurale connecties van verschillende personen. Hierbij is automatisch sprake van uiteenlopende en minder voor de hand liggende connecties. We hebben ten slotte allemaal andere gedachtes en denkpatronen. De truc hierbij is wel dat je samen gaat brainstormen en niet tegelijkertijd aan eigen ideeën gaat werken. Hieronder een kort stappenplan over hoe je dit goed kunt aanpakken:

  • Stap 1: Kies de juiste groepsgrootte. Een te grote groep kan het proces ingewikkeld maken. Ga met zijn tweeën aan de slag of bijvoorbeeld met een groep van 4 personen.
  • Stap 2: Laat iedereen punten opnoemen tijdens het opstellen van een mindmap. Let hierbij op dat iedereen ongeveer evenveel inbrengt. Het draait hierbij tenslotte juist om het verbinden van de uiteenlopende ideeën van verschillende mensen.
  • Stap 3: Maak nu een selectie van punten. Geef iedereen een x aantal stemmen en laat ze trefwoorden uit de mindmap kiezen.
  • Stap 4: Geef iedereen een x aantal minuten om ideeën te bedenken rondom de eerder als groep bepaalde trefwoorden. Hieruit ontstaan ideeën die zijn voortgekomen uit het samenbrengen van de gedachtes van verschillende mensen. Op individueel niveau zul je bij deze stap ongetwijfeld verleid raken tot het gefocust denken. Maar dit is dan maar tot een bepaalde mate mogelijk, omdat je nou eenmaal moet werken met zowel je eigen trefwoorden als die van anderen.
  • Stap 5: Laat iedereen zijn ideeën even kort uitleggen en noteer ze. Hier verlaat je eigenlijk al het creatieve proces en ga je meer richten op het kiezen van het beste idee.
  • Stap 6: Indien er te veel ideeën zijn, maak je een selectie net als bij stap 3. Zo niet, dan ga je de ideeën direct plotten op een grid waarin je per idee de benodigde effort en mogelijke potentie bepaalt. Aan de hand hiervan kun je vervolgens een idee kiezen om uit te voeren.

Hierbij rond ik mijn artikel af. Ik hoop dat je veel creativiteit kunt behalen met de genoemde punten. Ook hoor ik graag of je zelf nog ideeën of tips hebt.

Over mij

Passoen Peigham

Wil je mijn blog delen?