Alleen ga je sneller, samen kom je verder: Scrum bij Centraal Beheer

Alleen ga je sneller, samen kom je verder Scrum bij Centraal Beheer

BLOG – Inmiddels werk ik alweer 2,5 maand op de afdeling Online van Centraal Beheer. Verzekeringen, een hele andere wereld dan de e-commerce afdeling van Jumbo supermarkten! Waar ik bij Jumbo aan een eigen project werkte maak ik nu deel uit van het scrum team voor particuliere schadeverzekeringen. Een hele nieuwe manier van werken voor mij. Daarom: mijn ervaringen met scrum!

Voor wie niet scrumt: heel kort door de bocht is scrum een manier van werken waarbij je taken en projecten in kleine stukjes hakt: story’s. Een story is nooit van één persoon. Binnen de story staan namelijk taken op post-it’s die door verschillende personen opgepakt worden. De story’s en taken plan je voor één sprint: een korte periode (bij ons 3 weken). In de sprint pak je op wat je kunt. Je houdt hierbij rekening met de hoeveelheid beschikbare tijd en eventuele afhankelijkheden. Het tegenovergestelde van het klassieke ‘waterval’ werken! Ik vind het een hele positieve way of working. Mijn eerste bevindingen op een rijtje!

1. Overzicht met SCRUM

Waar ik in een ‘niet-scrum-omgeving’ nog wel eens het overzicht kon verliezen over wat mijn team bezig hield is dat nu een stuk duidelijker. Voor het team is het fijn om te weten waar collega’s mee bezig zijn. Maar het helpt mij ook aan te sluiten bij taken waar je anders niets van mee krijgt. De taken die we op ons Kanbanbord hangen en de dagstart helpen hier bij.

2. Blijven leren

Scrummen betekent veel samen doen en werken. Hierdoor leer je veel van elkaar. Je leert anderen wat over jouw expertise en doet ook kennis op van de expertise van je collega. Zo heb ik onlangs samen met een communicatiespecialist en data-analist teksten geschreven voor de website van Centraal Beheer. Voor de data-analist de uitgelezen kans om ook de gedachtegangen en belangen van communicatie en webredactie te leren kennen. Je verbreedt je horizon en werkt veel meer samen als team.

3. Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Dat is het motto op onze afdeling. En zo werkt het echt. Natuurlijk kun je bij elke taak die op je pad komt denken: ‘Oh dit pak ik wel even op, dat gaat sneller dan dat ik het uitleg’. Op de korte termijn: handig. Op de lange termijn: totaal zinloos. Jij loopt over in ‘ad-hocjes’ en je collega’s leren het nooit zelf. Daarnaast mis je de expertise van je collega. Wie weet was je samen tot een veel beter resultaat gekomen!

4. Optimalisatie van het scrumteam

Niet alleen de website wordt geoptimaliseerd. Ook het team! Door elke sprint een retrospective te houden. Een sessie waarin iedereen kan aangeven wat goed was aan de sprint, maar ook waar we als team nog aan kunnen werken. De samenwerking en processen binnen het team worden zo open besproken. Heel fijn doordat je vaker de dialoog aan gaat waar je dat in een ‘normaal’ team niet zou doen. Omdat er geen aangewezen moment voor is óf omdat je het niet gewend bent.

Zoals je misschien doorhebt ben ik enthousiast! Scrummen is voor mij een fijne manier van werken waarbij je je horizon verbreedt, overzicht behoud, gezamenlijke doelen hebt en efficiënt werkt.

Werk je zelf niet scrum en zijn sommige begrippen nog hocus-pocus voor jou? Laat het me weten! Dan schrijf ik de volgende keer ‘scrum voor dummies!’.

Marieke van Stempvoort

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn