Het geheime leven van kantoormedewerkers

HET GEHEIME LEVEN VAN KANTOORMEDEWERKERS

BLOG – Groepsdynamiek, leiderschap, vriendschappen, conflicten.. In het EO programma ‘het geheime leven van 4-jarigen’ was de afgelopen maanden te zien hoe kleuters zich gedragen zonder de aanwezigheid van volwassenen. Je zag hoe de kindjes belangrijke telefoontjes pleegden, lastige taken uitvoerden, hoe ze ruzie maakten en weer bijlegden, en hoe samenwerken toch wel érg lastig is. Net een kantoortuin dus!

Een zelfsturend team

Het groepje kleuters is eigenlijk een zelfsturend team op kantoor. “De kleuterleiders gaven een paar opdrachten die tot samenwerken moesten leiden, maar dat wilde niet echt van de grond komen. Vooral de bazige kinderen lummelden maar wat aan op de apenrots.” (Volkskrant) Zodra de kindjes moeten samenwerken zie je dat er druk overlegd wordt over wat te doen, maar de uitvoering blijft liggen.

Herkenbaar?

De baas spelen

Opvallend: iedere aflevering van ‘Het geheime leven’ opvalt, is er al snel één natuurlijke leider. De andere kindjes gaan direct naar hem/haar toe voor hulp. Op kantoor is dit de collega met natuurlijke autoriteit. Degene met charisma, die rust uitstraalt, waarbij iedereen stilvalt als hij/zij aan het woord is.

Vaak is dit niet de manager. Nee, de manager is eerder de kleuterjuf die orde in de chaos probeert te scheppen: “Hans, het is niet aardig om zout in iemands koffie te doen. ik wil dat je José een handje geeft en sorry zegt”.

Toch zijn er ook anderen die graag de baas danwel ‘koning’ willen zijn.. Daardoor lopen de gemoederen soms hoog op. Kleuters geven elkaar een mep en het is opgelost. Op kantoor gebeurt dat iets geraffineerder, maar misschien ook minder effectief.

De stille kracht

Dan is er nog het kindje dat de hele aflevering op de achtergrond blijft. En op die achtergrond wordt een gigantisch zandkasteel gebouwd waar de andere kids nog een puntje aan kunnen zuigen. Zo is er op iedere afdeling de collega die je weinig hoort. Die stilletjes zit te werken. En die dan in een uurtje werk verzet waar anderen 3 dagen voor nodig hebben.

Ondertussen komt hetzelfde kind tien keer het beeld doorgerend: van het klimrek naar de zandbak naar de step. De collega met genoeg enthousiasme voor het hele kantoor, maar de spanningsboog van een paperclip. Bij wie een kop koffie het effect heeft van 3 pakjes fristi bij een kleuter. Deze collega is een ster in het opstarten van projecten. Alleen het afmaken blijft lastig.

Ik typ hard dus ik werk hard

En dan nog het grietje dat met 4 jaar al weet dat ze haar charmes in de strijd moet gooien om haar zin te krijgen. Of de kleuter die heel druk bezig lijkt, maar ondertussen niks produceert: één van het kaliber “Ik typ hard dus ik werk hard”.

Met 4 jaar al je charmes in de strijd gooien

Lessen voor op kantoor

‘Het geheime leven’ is ontzettend leerzaam voor ieder de de sociale valkuilen van de kantoortuin moet overleven. Lees ook mijn andere blog over wat je van kleuters kunt leren. Vriendschappen zijn met één high five geregeld. Ze zijn niet bang om iets nieuws uit te proberen (zoals het indrukken van een rode knop waar ze eigenlijk vanaf moeten blijven). En dan natuurlijk hun hartverwarmende ongeremde enthousiasme. Zullen we dat weer terug proberen te brengen naar kantoor?

Enthousiasme op kantoor

Myrna Pruijn

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn