Het belang van onze stem: vote for VPA

IoT-vote-for-vpa-blog-p

BLOG – Donald Trump, de Brexit en het Oekraïne referendum, meer dan ooit is de stem van het volk alles bepalend. Onze stem staat in de positie om de wereld te veranderen. Wat gaat er gebeuren nu Trump de macht heeft en hoe gaat de Brexit zich vormen? Niet alleen in de politiek is onze stem belangrijk, ook in de technologie neemt het belang van onze stem toe.

Waar je vroeger tegen een knuffel of een pop aanpraatte zorgt de nieuwste software ervoor dat we echt met ons speelgoed kunnen praten. De moderne Barbie en Furbie beschikken al over deze software. En het gaat zelfs een stap verder. We kunnen namelijk allemaal gebruik maken van een eigen (virtuele) persoonlijke assistent. Door de komst van Siri, Cortana en Voice S hoeven we niet handmatige onze afspraken in te plannen, muziek af te spelen en te googelen naar het juiste antwoord. Onze stem doet het werk.

Deze virtuele persoonlijke assistenten (VPA’s) nemen een steeds groter aandeel in op de markt en er komen meer verschillende devices bij die over een VPA beschikken. Zo heeft Amazon afgelopen jaar de Echo geïntroduceerd. Dit is een smart home device die je in de woonkamer kan zetten, het voelt net alsof je een persoonlijk hulpje hebt. Door middel van je stem en een begincommando wordt het device actief en kun je alles vragen. Van complexe vragen tot het aan- en uitdoen van lampen; je stem regelt het. Doordat de VPA over een machine learning systeem beschikt, gaat het apparaat je steeds beter leren kennen en inspelen op jouw behoeftes.

Doordat de algoritmes nog niet (optimaal) in onze taal beschikbaar zijn, blijft Nederland nog achter met het gebruik van VPA’s. Maar hier komt over een aantal jaar, of maanden, verandering in. Wat kunnen we dan verwachten:

  • Ons geheugen neemt af, doordat de VPA wél alles onthoudt
  • Niet oneindig formulieren met standaard gegevens invullen, de VPA weet toch alles
  • Geen eeuwenlange zoektocht meer naar de goedkooptse vliegtickets of kleding, de VPA zoekt alles voor je uit en boekt/koopt meteen

 

De vraag is: “Zal Nederland deze technologische ontwikkeling accepteren of zijn we hier te nuchter voor en laten we deze ontwikkeling ons voorbij gaan?” Als we zouden moeten stemmen, dan weet ik het wel: I vote for VPA!

Eefje van Gorkom

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn