Het UX design van duurzaamheid

Duurzaam ontwerp

BLOG – Als het internet een land zou zijn dan stond het op de zesde plek gebaseerd op elektriciteitsverbruik. En energieverbruik betekent CO2 uitstoot. Voor een enkele zoekopdracht via Google genereer je al snel 5 gram CO2e, dat is ongeveer 10 kilo CO2 uitstoot per persoon per jaar. Een jaar lang e-mails ontvangen kan je vergelijken met 1000 kilometer in een auto rijden. In totaal wordt zelfs geschat dat in 2020 het internet verantwoordelijk is voor meer dan 4% van de globale CO2 uitstoot per jaar. Dit aantal blijft groeien. Jij als UX designer kan hier iets aan doen.

Jouw digitale footprint

Stel je eens voor hoe ‘the cloud’ eruit ziet, die plek waar wij dagelijks al onze bestanden opslaan in het ‘niets’. Nou, al die data en bestanden gaan naar servers over de hele wereld. Die servers kosten energie en dus co2 uitstoot. Maar dat niet alleen. Deze servers genereren zoveel warmte dat ze ook gekoeld moeten worden door apparaten, die op hun beurt ook weer ontzettend veel energie kosten.

Neem bijvoorbeeld het streamen van een live video. Zo’n video wordt over de hele wereld uitgezonden via servers naar soms wel miljoenen gebruikers tegelijk. Al die verschillende kijkers verbruiken energie om naar die ene video te kijken. Allemaal op hun eigen energievretende device.

Mag ik dan het internet niet meer gaan gebruiken?

Laten we eerlijk wezen. Het internet is onderhand een eerste levensbehoefte geworden. We kunnen dit grotendeels niet meer wegdenken uit ons dagelijkse bestaan. Daarvoor is het creëren van awareness over dit probleem naar mijn mening niet de meest doeltreffende oplossing. Het is niet reëel om te bedenken dat we massaal het internet niet meer gaan gebruiken. Daarom moeten we de manier waarop we het internet aanbieden gaan veranderen. En daar kom jij als UX designer bij kijken.

De oplossing: Sustainable UX design

Bij het ontwerpen van een nieuwe interface moeten we in de beginfase duurzaamheid als randvoorwaarde meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een ontwerp die een simpele, lichte CSS en HTML vereist. Dit zorgt ervoor dat de interface minder energie kost. Neem bijvoorbeeld video’s op je website (autoplay, need I say more?), dat is erg zwaar voor je interface en kost dus veel energie.

Sustainable UX design heeft niet alleen voordelen voor de impact op het milieu, maar ook voordelen voor de gebruiker van jouw product. Door een simpele en lichte interface te bouwen zal de user experience van jouw product ook verbeteren. Denk aan laadsnelheid, geen onnodige features en een duidelijke paginastructuur. Daarnaast heeft het ook voordelen voor de developers. Een schone, simpele code is makkelijker om mee te werken en te onderhouden.

Kortom, geen enkele reden om bij het ontwerpen van jouw volgende interface naast de gebruiker ook het milieu in je overweging mee te nemen. Dat gaat namelijk prima hand in hand. Heb jij vragen over dit onderwerp of heb je zelf goede voorbeelden of tips voor sustainable UX? Graag! Stuur een mailtje naar: lizza.kempe@schaalplusser.nl. Of spreek mij even in het echte leven aan, dat kost minder CO2 uitstoot ;).

Digital Design Talent Lizza

Lizza Kempe

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn