Is agile werken iets voor jou?

Is agile werken iets voor jou?

BLOG – “Scrum Master”, “Agile Coach” en “Product Owner” zijn functies die de afgelopen jaren bij steeds meer mensen achter hun naam zijn verschenen op Linkedin. Er zijn online fantastische voorbeelden te vinden waarbij successen zijn toebedeeld aan deze werkwijze. Ook in de bedrijven waar ik zelf een kijkje in de keuken heb mogen nemen is het roer omgegooid om de opportuniteiten in de markt op de agile manier aan te vliegen. Maar wat betekent een switch naar agile werken eigenlijk voor een organisatie? In deze blogpost zet ik deze switch kort voor je uiteen.

Impact van agile werken

Wanneer je sneller, succesvoller en wellicht zelfs disruptief een innovatief concept in de markt wilt zetten, is de agile werkwijze een manier om dit te bewerkstelligen. Maar vergis je niet in de impact die een daadwerkelijke switch heeft voor de verschillende partijen binnen je bedrijf; het management, stakeholders, human resources, finance en natuurlijk de agile teams. Ook de manier waarop je keten is ingericht, ligt wellicht niet meer in lijn met het nieuwe organisatiemodel. Dit zal enig organisatorisch vermogen van een bedrijf vergen.

Maar laat je vooral niet door deze uitdaging ontmoedigen. De noodzaak om te veranderen neemt alleen maar toe naarmate steeds meer bedrijven overstappen naar het agile werken. Als je te lang wacht, loop je het risico om straks achter de feiten aan te lopen.

Management

De manier waarop het managementteam leidinggeeft verandert aanzienlijk. In plaats van vertellen hoe iets aangepakt dient te worden en de uitvoering van gegeven opdrachten nauwlettend te bewaken, verschuift het leidinggeven naar coaching en richting geven aan de (verschillende) agile team(s). Deze manier van leidinggeven ligt in lijn met mijn persoonlijke overtuiging dat je gemotiveerde medewerkers niet moet “managen”, maar zelfstandig moet laten werken binnen de randvoorwaarden die zijn gesteld.

Switchen naar agile werken betekent dus wel dat je als MT-lid wat verantwoordelijkheid uit handen moet geven. Maar hoe doe je dat? Hoe creëer je ownership bij de teamleden en hoe zorg je dat je niet in je oude gedragspatronen valt en daarmee de implementatie van het A
agile werken verstoort? Hier zijn geen harde methodieken voor geschreven, dus ik kan je geen checklist geven. Echter, te strakke kaders zorgen binnen een team voor een gevoel van (teveel) controle van bovenaf en een gebrek aan vertrouwen bij/in de teams, maar daartegenover geven te ruime kaders weinig richting en dit kan de teams onzeker maken met als gevolg dat (te) risicovolle keuzes gemaakt gaan worden. De juiste balans tussen vrijheid en volwassenheid is essentieel. Dit laatste klinkt hoogstwaarschijnlijk als een open deur, maar er zijn nog steeds bedrijven die het tegenovergestelde in de praktijk uitvoeren.

Vanuit het perspectief van stakeholders verdwijnen de vaste projecten, vaste tijden en een ver van tevoren vastgesteld budget linea recta. Het klinkt alsof je jezelf flink in de vingers gaat snijden met extra risico’s, of niet? Nou, niet echt dus. De iteratieve werkwijze en de korte cyclische sprints zorgen juist voor meer voorspelbaarheid. Ook de product-market fit, oftewel het aansluiten van jouw product/dienst en de klantwens, wordt aanzienlijk vergroot. De hiërarchie op de werkvloer lijkt tevens horizontaler te vallen, waardoor de samenwerking en betrokkenheid tussen klant, business en IT enorm vergroot wordt. Daarnaast staat de klantbehoefte centraal, wat betekent dat de focus van de werkzaamheden verschuift naar het opleveren van datgene wat voor de klant de meeste waarde heeft en dus ook direct bruikbaar is. Het maken van datagedreven keuzes en korte feedback loops zijn hierbij essentieel. Als je middels klant-validaties de feedback loops zeer kort weet te houden, dan kan ik je vertellen dat je als agile team (of als gehele organisatie) goed bezig bent.

Het team

Maar hoe ziet een agile team er dan eigenlijk uit? De Product Owner is de opdrachtgever, klant of teamleider namens de klant. Hij heeft het meeste belang bij het (software)product dat gemaakt wordt en zorgt ervoor dat de rekeningen worden betaald. Hij beheert ook de product backlog, hij bepaalt welke werkzaamheden gedaan dienen te worden en in welke volgorde. Het ontwikkelteam is multidisciplinair samengesteld en is verantwoordelijk voor het afleveren van een (software)product of user stories aan het einde van elke sprint. Het team bestaat over het algemeen uit 3 tot 9 personen. Dit team doet de analyse, ontwerp, ontwikkeling, test en documentatie van de verschillende producten. De Scrum Master begeleidt en helpt het team door ervoor te zorgen dat de juiste processen binnen het agile werken gevolgd worden. Hij verzorgt ook eventuele trainingen. De Scrum Master regelt alle vergaderingen (dagstart, retrospective, sprintplanning). Tevens regelt hij de voorzieningen zoals een werkruimte, hardware en software. Met een team dat alle essentiële teamleden heeft, ga je de finish ongetwijfeld halen.

Experimenteer vooral met welke stappen je de juiste richting in gaat en dichter bij je doel komt. Wees niet bang om een fout te maken, zolang je er maar een lering uit trekt. Je faalt pas wanneer je opgeeft of als het gemaakte foutje van epische proporties is. Resoneert jouw eigen werkwijze met korte iteratieve feedback loops, sprints, zelfstandig werken en geen management dat in je nek hijgt doordat de werkprocessen niet transparant zijn? Dan is agile werken iets voor jou!

Digital Marketing Talent Kevin Regtop

Kevin Regtop

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn