Machine Learning: ben jij er bekend mee?

MACHINE LEARNING- BEN JIJ ER BEKEND MEE?

BLOG – Deze maand brachten we met SCHAAL+ een bezoek aan het hoofdkantoor van Google in Amsterdam. Hier bespraken we onder andere het actuele onderwerp Machine Learning: een van de belangrijkste onderzoeksgebieden van kunstmatige intelligentie. In deze blog vertel ik je er meer over.

Machine learning in het dagelijks leven

Machine learning is de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers zelfstandig kunnen leren, zonder dat hier iets voor geprogrammeerd is. Je hebt van de term misschien nog nooit gehoord, maar je hebt er ongetwijfeld al gebruik van gemaakt in je dagelijkse bezigheden. Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt vast wel eens Google Maps gebruikt om te navigeren naar je bestemming. Tijdens het gebruik hiervan verzamelt Google je locatiegegevens (en die van anderen) om te bepalen hoe druk een bepaalde route is. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om in Google Maps te zien welke route druk is en welke alternatieve route je daarom beter kunt nemen om sneller op je bestemming aan te komen.
  • Een belangrijke toepassing van Machine Learning, waar we de komende tijd nog veel meer over gaan horen, is de Voice Assistent zoals Google Home, Siri en Alexa. Voice Assistents verzamelen de informatie die je hebt gegeven en gebruiken dit om je bij elke volgende vraag beter te kunnen begrijpen en helpen.
  • Social media gebruiken machine learning voor verschillende dingen. Zo toont Facebook op je tijdlijn eerder de berichten van vrienden waar je veel interactie mee hebt in plaats van de berichten van de vrienden waar je minder interactie mee hebt. Een andere toepassing op Facebook is de herkenning van gezichten op de foto’s die je uploadt. Op Pinterest wordt machine learning gebruikt om kenmerken in foto’s te identificeren zodat je op basis van je ingevoerde zoektermen vergelijkbare pin’s te zien krijgt.

Mogelijkheden

In tegenstelling tot de traditionele manier van het menselijke programmeren is het bij machine learning de computer zelf die leert van de input die hij krijgt. De computer herkent patronen in de data die verkregen wordt en bouwt hier zelf een model voor om toekomstige patronen te voorspellen. De mogelijkheden van machine learning zijn op te delen in 4 soorten:

  1. Cognitief: de waarneming van tekst, video, audio en foto.
  2. Voorspellend: het doen van aanbevelingen, het voorspellen van gedrag
  3. Optimalisatie: het filteren van relevante informatie.
  4. Classificeren: het sorteren en segmenteren van data.

Wat brengt de toekomst?

De verwachting is dat in de toekomst machine learning onmisbaar zal zijn. De toename aan de hoeveelheid data die bedrijven tot hun beschikking hebben, kunnen leiden tot betere modellen en daardoor tot een steeds betere gebruikservaring voor klanten. Zowel op online platforms als in fysieke apparaten (denk aan een slimme thermostaat of sporthorloge) zal machine learning steeds meer toegepast gaan worden en dat gaat onze dagelijkse bezigheden wellicht steeds makkelijker en veiliger maken.

Nu je er wat meer over weet, ben ik benieuwd: hoe zie jij de toekomst van machine learning voor je? Laat het me weten via een mailtje (deborah.de.jager@schaalplus.nl) of neem contact op via LinkedIn!

Digital Marketing Talent Deborah de Jager

Deborah de Jager

Digital Talent bij SCHAAL+ | LinkedIn