Smart TV, stupid interaction

smarttvstupidinteraction

BLOG – Sinds januari ben ik de trotse eigenaar van een 65-inch Sony TV, die een mooi plekje heeft gekregen op een tv meubel. Het ironische is dat ik geen tv kabel er naartoe heb lopen. Als ik met mijn afstandsbediening naar kanaal 21 ga, krijg ik witte sneeuw te zien in plaats van Comedy Central. Wat en wanneer ik kijk, maak ik namelijk zelf wel uit. Daarom speel ik via verschillende apps en systemen, zoals Netflix, Youtube en mijn Playstation, alleen maar content die ik op dat moment wil zien. Naar mijn mening is dat echt ‘smart tv’. De nieuwste tv’s worden dan wel verkocht als smart, maar waarom is de interactie na al die vooruitgang nog steeds gericht op een achterhaald gebruiksscenario? Waarom krijg ik bijvoorbeeld überhaupt nog een afstandsbediening?

Een tv zonder tv-verbinding

Het is één van de digitale apparaten die we graag zo groot mogelijk zouden willen hebben: de televisie. Een groot scherm in de woonkamer dat voorheen bestemd was om verschillende kanalen te ontvangen en programma’s zoals het nieuws te bekijken. Anno 2018 zit dat net wat anders. Als ik naar mijzelf, maar ook naar veel van mijn vrienden en huisgenoten kijk, is het primaire gebruiksscenario van de tv niet meer het bekijken van deze kanalen, maar het gebruik maken van verschillende apps en systemen zoals Netflix, Spotify en spelcomputers, zoals de Playstation.

Een ouderwetse interactie

Vooruit, er zullen nog meer dan genoeg mensen zijn die ’s avonds lekker op de bank ploffen en verschillende kanalen doorgaan. Hiervoor zullen zij nog steeds allemaal een afstandsbediening gebruiken. Dit apparaat is qua interactie eigenlijk nooit veranderd. Er zijn dan wel heel veel knoppen bijgekomen, en zelfs Netflix heeft een prominente plek gekregen op vele afstandsbedieningen, maar met de touch devices waar wij dagelijks mee bezig zijn, is het indrukken van knopjes wel enorm outdated geraakt. Het verbaast mij dan eigenlijk ook dat, toen ik mijn Sony aanschafte in 2018, ik niet een link naar een app kreeg waarmee ik ‘smart’ mijn smart tv kan bedienen. Gebruikers willen een applicatie waarin ze niet nog ouderwets moeten onthouden dat kanaal 21 gelijk staat aan Comedy Central, maar waarin voor ieder kanaal een button bestaat waarmee ze met een druk op de knop die zender direct op hun scherm te zien krijgen. En waarom daar stoppen?

Een customizable afstandsbediening

Het zou ideaal zijn wanneer gebruikers via hun telefoon kunnen bepalen welke Netflix serie ze af willen spelen op hun tv, welk nummer van Spotify ze willen luisteren en dat ze door middel van een slider het volume kunnen bepalen, zoals ze dit op telefoons gewend zijn, in plaats van heel lang een knop ingedrukt te houden tot de gewenste volume is behaald. Dé applicatie om de tv te bedienen zou je de mogelijkheid geven verschillende services aan deze app toe te voegen. Zo zou je zelf je mobiele afstandsbediening uit kunnen breiden met allerlei diensten waar jij als gebruiker behoefte aan hebt. Door niet alleen het product, maar ook de interactie smart te maken, creëer je een nieuwe user experience. Dat lukt niet door maar een van de twee aan te passen. Het zou dus eens hoog tijd worden dat producenten van consumentenelektronica meer gaan ontwerpen voor gebruiksscenario’s van nu, in plaats van uit te gaan van gebruiksscenario’s die bijna 80 jaar oud zijn.

Ben jij ook klaar voor een ‘smart interactie’ die past bij jouw ‘smart tv? Ik in ieder geval wel! Voor vragen en opmerkingen betreft mijn blog en het ontwerpen van slimme interactie ben ik te bereiken via joep.de.wildt@schaalplus.nl.

Digital Design Talen Joep

Joep de Wildt

Digital Talent bij SCHAAL+

LinkedIn | WildtProjects