Van industrieel ontwerpen naar UX design met het SCHAAL+ programma

blank-creativity-design-247772

BLOG – Als UX designer houd je je bezig met vraagstukken die digitale producten optimaliseren op het gebied van gebruikservaring. Je ontwerpt user-centered, zodat je een systeem op zo’n manier kunt vormgeven dat de doelen van de gebruiker bereikt kunnen worden. Wat dat betreft verschilt het vakgebied van UX niet veel van dat van een industrieel ontwerper, die zich voortdurend bezighoudt met de vaardigheden, wensen en eisen van de gebruiker en die vervolgens probeert te vertalen naar product functionaliteiten. Maar wat zijn dan precies de verschillen tussen een industrieel ontwerper en een UX designer? En hoe bevalt mijn overstap van productontwerp naar UX design binnen het SCHAAL+ programma? In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Focus op de gebruikers

Toen ik begon met mijn studie industrieel ontwerpen, had ik niet gedacht dat ik UX designer zou worden. Toch zijn de verschillen niet heel groot. Als industrieel ontwerper ben ik gewend om te beginnen met de volgende vraag: “Wie is de doelgroep, en wat wil de gebruiker bereiken?”. Deze vraag staat het hele ontwerpproces centraal om tot relevante producten te komen.

De vraag die ik mezelf nu regelmatig als UX designer stel is vergelijkbaar: “Wat wil de doelgroep en hoe sluit de service die ik ontwerp hierbij aan?” Het ontwerpproces dat hieruit voortkomt, verschilt niet veel van dat van een productontwerper. Je houdt in beide gevallen de doelgroep in gedachten bij het maken van een product of dienst.

Welke stappen heb je in beide processen?

De stappen die vallen onder het ontwerpen van een product of digitale service zijn dus nagenoeg hetzelfde. Je doet eerst onderzoek naar de gebruiker, zodat je goed begrijpt wat deze wil. Vervolgens begin je met het maken van schetsen en prototypes om je aannames binnen het ontwerpproces continu te kunnen valideren met de doelgroep. Wat dan de oplossing precies wordt, hangt af van de eisen en wensen van de gebruiker. Dit is een iteratief proces, waarin de verschillende ontwerpkeuzes worden gevalideerd. Het resultaat is altijd een ontwerpoplossing die waardevol voor de opdrachtgever is, de doelgroep verder helpt en dat technisch realiseerbaar is.

Zijn er ook verschillen?

Maar als het zo hetzelfde is, waar zitten dan de verschillen? Bij UX design ontwerp je een service. Het uitgangspunt vanuit productontwerpen is vaak een fysiek product. Daarom heb je als je producten ontwerpt kennis nodig van verschillende productieprocessen en materialen om tot de beste oplossingen te komen. Daarnaast is het een uitdaging om de ideeën die je in je hoofd hebt te vertalen naar een 3D object. Je hebt goede 3D visualisatie vaardigheden nodig om een abstract idee in je hoofd te kunnen communiceren met teamgenoten en productiemedewerkers. Anders komt het idee er uiteindelijk nooit helemaal uit te zien zoals jij het in je hoofd had. Als product ontwerper ben je dus geneigd om te denken vanuit een visualisatie, terwijl je als UX designer vaak denkt vanuit een structuur om de complexe interactie met de service beter te doorgronden.

De realisatie van producten en diensten verschilt ook tussen product en digital designers. Het maakt bij een digitaal product bijvoorbeeld niet veel uit of je 1 of 10.000 gebruikers hebt, terwijl het bij een fysiek product het verschil kan maken in de productietechniek die je gebruikt. Om die reden moet een productontwerper meer kennis hebben van productieprocessen dan een digital designer.

UX Design in het SCHAAL+ programma

Beide vakgebieden vragen dus net andere vaardigheden, maar de overstap van industrieel ontwerper naar UX designer is goed te doen. Zeker binnen het SCHAAL+ programma. In het programma leer je snel de skills die je als productontwerper niet hebt geleerd, zoals het ontwerpen met design patterns (bijvoorbeeld Google Material design) en het werken met digitale ontwerp programma’s als Sketch en Figma. Daarnaast helpt de intensieve begeleiding met de overstap van fysieke producten naar digitaal.

De skills die ik heb geleerd kan ik iedere keer toepassen bij mijn opdrachtgever en zijn daarom niet alleen voor mij, maar ook voor de opdrachtgever erg interessant. Het SCHAAL+ Digital Design Talent Programma heeft mij erg geholpen om de overstap van productdesign naar UX design te maken. De skills die ik miste heb ik snel bijgeleerd en de masterclasses zullen mij verder ook helpen om de vaardigheden die ik minder heb ontwikkeld snel te verbeteren.

Ben jij ook aan het twijfelen of je de overstap van industrieel/product ontwerpen te maken naar UX designer? Of heb je de overstap al gemaakt maar wil je je ervaringen delen? Je mag gerust contact met mij opnemen via alieke.maljaars@schaalplus.nl of met info@schaalplus.nl.

Digital Design Talent Alieke

Alieke Maljaars

Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld tekenen, fotograferen, en muziek maken. Daarnaast ben ik dol op warme chocolademelk en ben ik als eerste op het ijs te vinden wanneer het water bevroren is!