Videotrends voor dummies: 5 tips om het beste uit jouw site te halen

display

BLOG – Het staat buiten kijf dat inhaken op de nieuwste videotrends gunstige effecten kan hebben voor bedrijven. De cijfers liegen er niet om: 46% van de consumenten blijft langer op een site hangen wanneer zij een filmpje over het product hebben bekeken en bij maar liefst 73% vergroot het de kans op aankoop. Bijvoorbeeld bij jonge bedrijven, die nog weinig naamsbekendheid hebben, kunnen uitlegvideo’s een wereld van verschil maken. Immers, je wilt bezoekers zo lang mogelijk op jouw website houden en het liefst zie je hen ook weer in de toekomst terugkeren. Filmpjes genereren -in vergelijking met andere soorten content- drie keer zoveel bezoekers voor websites. Daarnaast is het ook een heel goed middel om dikke vriendjes te worden met Google: zo hebben websites die video’s bevatten een verhoogde kans van 157% om gevonden te worden via de zoekmachine.

Het moge duidelijk zijn: door filmpjes toe te voegen aan de overige content houd je de aandacht langer vast en blijven jouw bezoekers positief geprikkeld. Bovendien zorgen video’s ervoor dat jouw website hoger komt te staan bij de zoekresultaten van Google. Rest nog de vraag: wat voor soort video’s kun je het beste gaan maken? In deze blog bespreken we vijf grote videotrends van het moment.

Zoek de juiste toon

Bedenk van tevoren goed wat voor boodschap en doel jouw video heeft voor het beoogde publiek. Twee opvallende videomarketingtrends zijn infotainment en storytellingvideo’s:

  • Consumenten zijn kieskeurig en veeleisend. Zij willen graag goed geïnformeerd worden en uitlegvideo’s zijn een laagdrempelige manier om de juiste informatie compleet over te brengen. Echter willen consumenten tegelijkertijd ook vermaakt worden en zo is het huwelijk infotainment ontstaan. Het informatieve gedeelte kan weliswaar helder worden gebracht, maar zonder entertainment zullen veel bezoekers snel afhaken en raakt jouw bedrijf in de vergetelheid.

Een voorbeeld van infotainment is dit filmpje over krediet aanvragen van de ING.

  • Andere soorten video’s met veel kans op succes, zijn de video’s die een grote nadruk leggen op De herkenbaarheid werkt als een magneet op de kijker. Aantoonbare testresultaten in combinatie met user-generated content geven een goede basis voor sterke storytelling video’s.

Nike staat als bedrijf bekend om hun vele sterke storytelling video’s.

Size does matter

Houd er rekening mee dat de attentiespanne van de gemiddelde bezoeker kort is: 85% van de mensen tussen 18 en 48 jaar gebruiken meerdere communicatie-apparaten tegelijk. “Kort, maar krachtig” is dan het juiste motto. Onderzoek heeft uitgewezen dat een video van één minuut gelijk staat aan 1.8 miljoen woorden (hoeveel blogs zou je wel niet daarvoor moeten typen). Zestig seconden zou in principe genoeg moeten zijn om een boodschap goed over te brengen. Niet helemaal toevallig dus, dat de vorige twee voorbeeldvideo’s van ING en Nike ook rond de minuut duurden!

Het digitale schoolplein waar iedereen de hele dag online is

Social media zijn niet meer weg te denken en des te meer zijn marketeers op online sociale platforms te vinden  waar ze brand awareness proberen uit  te breiden. Bovendien creëer je via social media een persoonlijkere band met jouw doelgroep en kan jouw content onbeperkt gedeeld worden. Eerder hadden we het over het intensieve online gebruik van de gemiddelde  consument en de aanwezigheid van meerdere beeldschermen tegelijkertijd. Voorlopig zal dit gedrag alleen maar zo blijven, zoniet zelfs toenemen.

Om dit bij te kunnen  benen, moet je dus ook jouw video’s meenemen naar meerdere social media websites. Simpelweg een video uploaden op jouw eigen bedrijfssite is al lang niet meer voldoende. Veel consumenten bekijken tegenwoordig video’s op verschillende social platforms en waar consumenten zich begeven, daar moeten bedrijven volgen.

Niet voorbereid en geregisseerd, maar live en lekker ongepolijst

We blijven nog even in het social media-wereldje. Met live video, een relatief nieuwe functie op social media, kun je eigenlijk niet nóg dichterbij jouw doelgroep komen. Deze manier van video’s maken laat soms nog iets te wensen over (de kwaliteit van het beeld is  niet  altijd  even hoog), maar live  video’s  zijn desondanks erg populair. Dit komt door het gevoel van authenticiteit en actualiteit, terwijl het tegelijkertijd  ook de ruimte  geeft voor  directe interactie.

Virtual virtue

Virtuele realiteit wordt steeds belangrijker in de videomarketing en 360º  video’s geven net dat beetje extra: kijkers  kunnen zelf  de video vanuit elke hoek bekijken en net als met live video’s creëert dit een persoonlijkere band met de doelgroep. Psychologische studies hebben bewezen dat mensen meer affiniteit voelen voor dingen waar ze zelf controle over hebben. Je creëert succesvolle 360º video’s wanneer de technieken jouw marketingboodschap ondersteunen, in plaats van dat deze overheerst. Het is niet voor niets een dooddoener: less is really more.

Een leuk 360° voorbeeld van Honda

Dit waren vijf varianten die als inspiratie kunnen dienen voor jouw videomarketing, maar het is uiteraard slechts een greep uit talloze mogelijkheden. Of je nu kiest voor storytelling of een 360º video en wat de keuze van jouw platform ook wordt; zorg er altijd voor dat de stijl van de film aansluit op wat je wilt overbrengen naar de doelgroep. En bovenal: let op duratie. Alfred Hitchcock zei het al, “the length of a film should be directly related to the endurance of the human bladder.” En ja, in dit geval staan die denkbeeldige bladders al op springen dus bedenk goed wat voor gave content je in die korte minuut gaat stoppen. Veel succes!

Digital Marketing Talent Anh Dinh

Anh Dinh

Hoi, ik ben Anh. Ik hou van mooie verhalen, restaurantmenukaarten bestuderen, verre reizen en herkenbare memes. Ik hou minder van mensen die onnodig lang links rijden. Online marketing vind ik een mooi vak, omdat je het analytische met het creatieve kan combineren.